Суд відхилив позов ексзаступника генпрокурора Кузьміна до Парубія

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Окружний адміністративний суд Києва відхилив позов колишнього заступника генерального прокурора Рената Кузьміна до голови Верховної Ради Андрія Парубія, повідомляє пресслужба суду.

Під час одного із засідань парламенту Парубій закликав правоохоронні органи перевірити інформацію щодо проживання Кузьміна протягом останніх п’яти років на території України та перетину ним кордону. Це дало підставу скасувати реєстрацію Кузьміна на виборах Ради, через що він подав позов.

«Суд відмовив у задоволенні позову, мотивувавши своє рішення тим, що оскаржувані дії є діями відповідача як голови Верховної Ради під час проведення пленарного засідання, а не як кандидата у народні депутати України. На думку суду, вказані заяви Парубія як голови ВРУ не є формою політичної агітації, а його повідомлення не висвітлюють діяльності відповідача як кандидата у народні депутати», — йдеться в повідомленні.

  • Раніше у ГПУ заявили, що Кузьміна «тишком» зареєстрували, поки проти нього розслідується кримінальна справа за низку тяжких злочинів. При цьому зазначалося, що Кузьмін перебуває в розшуку.
  • У СБУ повідомили, що ще 20 червня 2019 року надіслали до ЦВК листа, у якому повідомлялося про розслідування кримінального провадження за підозрою Кузьміна у скоєнні особливо тяжких злочинів, у тому числі в легалізації (відмиванні) майна, здобутого злочинним шляхом. У листі також зазначено, що встановити фактичне місце перебування Кузьміна на території України не вдалося. Також, за даними правоохоронних органів, Кузьмін з метою уникнення кримінальної відповідальності міг ховатися від органів досудового розслідування не тільки на тимчасово окупованій території Криму, а й на території Росії.
  • ЦВК скасувала реєстрацію Рената Кузьміна кандидатом у народні депутати. У політсилі «Опозиційна платформа — За життя» назвали це рішення «політичною помстою».
  • Пізніше Парубій заявив, що Кузьмін звернувся до Центральної виборчої комісії з вимогою зняти його кандидатуру від «Європейської солідарності» на виборах до парламенту.