Суд відпустив з-під варти «ексміністра охорони здоровʼя Криму» Михальчевського

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Дніпровський районний суд Києва змінив запобіжний захід колишньому «міністру охорони здоровʼя» анексованого Росією Криму Петру Михальчевському. Про це у Facebook написала прессекретарка генерального прокурора Лариса Сарган.

«Щойно Дніпровський районний суд м. Києва звільнив з-під варти ексглаву МОЗ Криму Петра Михальчевського, який звинувачується в державній зраді, змінивши йому запобіжний захід на домашній арешт», — написала Сарган.

Михальчевський обіймав посаду «міністра охорони здоровʼя» Криму з лютого до червня 2014 року. Його затримала Служба безпеки України 5 січня 2018 року у Києві. Прокуратура Криму звинувачує Михальчевського за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність) і ст. 111 (державна зрада) Карного кодексу. У середині 2018 року віцеспікерка Верховної Ради Ірина Геращенко заявила про готовність України обміняти Михальчевського на українських політвʼязнів або полонених.

  • 25 червня Конституційний суд визнав незаконним положення ч. 5 ст. 176 (Загальні положення про запобіжні заходи) Кримінально-процесуального кодексу. Це положення забороняло застосовувати до обвинувачених у держзраді іншу міру запобіжного заходу окрім утримання під арештом. Скаргу в КС на це положення подала, серед інших, депутат Надія Савченко, яка звинувачується в підготовці терористичного акту та нещодавно була звільнена.
  • Уже наступного дня Шевченківський суд Києва відпустив з-під варти колишнього голову Служби безпеки Олександра Щеглова, який керував розгоном Євромайдану у лютому 2014 року і звинувачується в злочинах проти демонстрантів. Адвокати Щеглова посилалися на рішення КС за поданням Савченко.