Рада проголосувала за новий Виборчий кодекс із відкритими списками

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Депутати Верховної Ради ухвалили новий Виборчий кодекс. За — 230 голосів.

Рішення ухвалили на засіданні парламенту в четвер, 11 липня.

«Вітаю, друзі! Це перемога», — сказав спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

Нардепи одним голосуванням затвердили пакет правок, які раніше були відхилені, а також проєкт Виборчого кодексу в другому читанні і в цілому.

Перед цим на засіданні парламенту депутати 16 разів відмовлялися повернутися до голосування за поправки до проєкту Виборчого кодексу. Спікер Ради Андрій Парубій виносив на розгляд питання повернення до розгляду, але народні депутати давали від 209 до 223 голосів при 226 мінімально необхідних.

Як зазначено на сайті парламенту, Виборчий кодекс набере чинності з 1 грудня 2023 року.

Що зміниться в кодексі?

Кодекс складається із трьох книг: загальна частина, загальнонаціональні вибори і місцеві вибори. Прохідний барʼєр у парламент залишається на рівні 5%. Як повідомив theБабелю один із авторів законопроеєту Олександр Черненко, прохідний барʼєр вирішили зберегти на поточному рівні. При цьому у фінальній версії документу на сайті Ради вказана цифра у 4%.

Він визначає порядок адміністрування виборчих процесів, порядок реєстрації виборців, ведення питань фінансового та матеріально-технічного забезпечення виборів, інформаційного забезпечення та передвиборчої агітації, а також підготовки, проведення голосування та підрахунку голосів.

Найбільш резонансною є частина кодексу про вибори до Ради, яка передбачає систему з відкритими списками. Передбачається, що в Україні буде 27 виборчих округів, які переважно збігаються з областями України. Кримський округ приєднають до Херсонського, Київ буде поділений на два округи, окремий буде в місті Дніпро.

У першому читанні проєкт Виборчого кодексу Рада підтримала в листопаді 2017 року.