Рада затвердила звіт ТСК щодо вбивства Гандзюк та припинила її діяльність

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Верховна рада підтримала за основу і в цілому проєкт постанови № 10397 «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів». За відповідне рішення проголосували 227 народних депутатів.

Водночас постановою про звіт, яку ухвалила Верховна Рада, парламент припинив діяльність ТСК.

ТСК вважає за необхідне продовжити контроль над розслідуванням низки профільних кримінальних проваджень, а також виступає за врегулювання правового статусу комунальних силових структур на законодавчому рівні.

Комісія дійшла висновку, що необхідно продовжити контролювати досудові розслідування вбивств Гандзюк і бердянського активіста, учасника бойових дій на Донбасі Віталія Олешка (позивний «Сармат»), а також замаху на одеського громадського діяча і голову міської організації партії «Сила людей» Олега Михайлика.

Крім того, у звіті йдеться, що за нападом на одеського активіста Сергія Стерненка немає результатів розслідування, а справа не передана до суду.

Щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших активістів у парламенті відзвітував голова Тимчасової слідчої комісії Борислав Береза.

«ТСК виявила факти неодноразового закриття кримінальних проваджень за фактами нападів на громадських активістів. Це має системний характер. Комісія звертає увагу на необхідність активізації зусиль правоохоронних органів для повного розслідування», — заявив нардеп.

Він наголосив, що комісії невідомі результати службових розслідувань, бо їх не надали.

«Вважаю роботу правоохоронних органів щодо нападів на активістів незадовільною. Активісти, які борються з корупцією, незахищені», — резюмував Береза.