«Не вистачає цензурних слів». Зеленський запропонував люструвати всіх чиновників, які працювали з 23 лютого 2014 року

Дата:
«Не вистачає цензурних слів». Зеленський запропонував люструвати всіх чиновників, які працювали з 23 лютого 2014 року

Фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський пропонує люструвати всіх депутатів, міністрів і чиновників, які займали посади з 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року. Про це Зеленський заявив у відеозверненні на Facebook.

«Менше ніж за два місяці на посаді, особливо після поїздок Україною, відчуття одне — просто не вистачає цензурних слів. Я щодня спілкуюся з чиновниками різного рівня і розумію — це безнадійний діагноз... Насправді вони всі однієї масті, їм усім фіолетово», — заявив президент.

За його словами, країні не потрібні народні депутати, які «не голосують за скасування депутатської недоторканності та не ходять на роботу». «Навіщо нам міністри, які будують дороги тільки у себе у Facebook і народжують дітей в Америці?» — заявив Зеленський.

Для рішення цієї проблеми голова держави запропонував розширити дію законопроєкту «Про очищення влади».

«Пропоную до переліку посад, що потрапляють під люстрацію, додати: президента України, усіх народних депутатів України, голову Верховної Ради, членів уряду, генерального прокурора, голову СБУ, голів Антимонопольного комітету і Фонду держмайна, голів Державної фіскальної служби та митниці, секретаря РНБО, керівництво оборонних підприємств, які займали посади з 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року», — додав Зеленський.

  • 4 липня зі схожою пропозицією виступив ексрадник Віктора Януковича, юрист Андрій Портнов. Він також запропонував розширити дію закону про люстрацію на всіх чиновників і депутатів, які працювали з 22 лютого 2014 року до 20 травня 2019.
  • 10 липня Зеленський на нараді в Борисполі вигнав із залу секретаря міськради Ярослава Годунка і назвав його «розбійником».
  • За даними опитування Фонду демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва та Центру Разумкова, 33% українців серед першочергових реформ нового президента назвали люстрацію.