Нацрада: Звʼязок Медведчука зі «112 Україна», NewsOne та ZIK довести не вдалося

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення не змогла встановити причетність голови політради «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука до діяльності телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK. Про це з трибуни Верховної Ради у четвер заявила заступник голови Нацради Уляна Фещук.

«На жаль, там працюють дуже фахові юристи, які унеможливлюють встановлення будь-якого звʼязку з Російською Федерацією, принаймні на рівні тих документів, які наявні в Національній раді. Тобто фактично неможливо довести, що РФ має якийсь вплив на ці телеканали. З цього приводу ми листувалися з СБУ, але поки нам не надані документи, які підтверджували б такий вплив», — пояснила Фещук.

Відповідаючи на запитання депутатів, вона підкреслила, що також неможливо довести звʼязок цих телеканалів із Медведчуком, оскільки ці медіа «скуплені насправді підставною особою». «Разом із Антимонопольним комітетом ми розпочали спільні дії, обмінюємося документами щодо того, щоб встановити звʼязок між бенефіціарними власниками «112 Україна», NewsOne і ZIK. Тобто ці дії розпочалися після того, як стало відомо, що пан Козак придбав ZIK», — повідомила представник Нацради.

Разом з тим Фещук уточнила, що Нацрада не уповноважена перевіряти телеканали щодо джерел їхнього фінансування. «Щодо статті 19 закону «Про телебачення і радіомовлення», то ми не перевіряємо телерадіоорганізації в такий спосіб, тому що є дуже багато важелів приховування джерел фінансування, у тому числі — договори на отримання реклами та спонсорство», — зазначила Фещук.