Київський патріархат просить суд заборонити передавати будівлі Михайлівського Золотоверхого монастиря у користування ПЦУ

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

В Окружний адміністративний суд Києва надійшло клопотання від УПЦ КП з проханням заборонити владі Києва здійснювати дії з передачі в користування обʼєктів нерухомого майна Київського патріархату іншим особам. Про це повідомляється на сайті суду.

Зокрема, позивач просить суд заборонити Київській міській раді та Київській міській державній адміністрації вчиняти будь-які дії з припинення користування позивачем будівлями Михайлівського Золотоверхого монастиря та церквою Успіння Богородиці Пирогощі.

«Водночас позивач просить заборонити Київській міськраді та КМДА вчиняти будь-які дії щодо передачі в користування іншим особам, крім Київської патріархії УПЦ КП, зазначених об’єктів нерухомого майна», — йдеться в повідомленні.

Також УПЦ КП просить суд скасувати реєстраційні дії щодо Свято-Феодосіївського чоловічого монастиря та Видубицького чоловічого монастиря.

Наразі суд вирішує питання щодо наявності правових підстав для вжиття заходів забезпечення позову.

Цей позов може бути повʼязаний з рішенням синоду ПЦУ, який наприкінці червня усунув колишнього митрополита Київського Філарета від управління Київською єпархією, а всі парафії та монастирі єпархії перевів під пряме управління митрополита Київського Епіфанія.

  • 2 липня Українська православна церква Київського патріархату попросила Окружний адміністративний суд скасувати наказ Міністерства культури про її ліквідацію.
  • 20 червня почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що на скликаних ним зборах — «Помісному соборі Української православної церкви Київського патріархату» — ухвалили рішення про «відновлення» УПЦ КП і скасування постанови архієрейського собору від 15 грудня 2018 року, яким ця релігійна організація була ліквідована.