Посли G7 прокоментували ініціативу Зеленського про люстрацію чиновників часів Порошенка

Дата:

Посли країн «Великої сімки» (США, Велика Британія, Канада, Франція, Італія, Німеччина та Японія) прокоментували ініціативу президента Володимира Зеленського люструвати чиновників, що працювали за часів Петра Порошенка. Заява послів G7 розміщена у Twitter французького головування в G7 групи підтримки України.

У заяві йдеться, що виборчі зміни та політична ротація є нормою в демократичних країнах на відміну від заборон для всіх учасників виконавчого та законодавчого процесів управління.

При цьому представники країн «Великої сімки» акцентують увагу на тому, що ситуація в Україні в 2019 році не ідентична політичному порядку 2014 року.

«У 2014 році ми привітали прогрес в реформуванні низки важливих галузей. Залучення до відповідальності винних у зловживанні службовим становищем є вірним кроком. У той же час нинішню ситуацію в Україні не можна порівняти з тією, що мала місце після Революції Гідності», — йдеться в заяві.

  • 11 липня президент Володимир Зеленський у відеозверненні на Facebook запропонував люструвати всіх депутатів, міністрів та чиновників, які обіймали посади з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019 року.
  • 12 липня Зеленський вніс у Раду законопроєкт про зміни в закон про очищення влади (люстрацію). Законопроєкт зареєстрований як невідкладний.