«Беріть у руки національний прапор і з гідністю та честю несіть його». Політвʼязень Карпюк записав звернення з російської вʼязниці

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Український політвʼязень Микола Карпюк, якого незаконно засудили у Росії до 22 з половиною років увʼязнення, записав відеозвернення до українців із вʼязниці. Відеозапис опублікувало «Громадське».

«Сьогодні існує суспільний запит на національну консолідацію. Вибори дуже скоро закінчаться. Звичайно, під час виборчої кампанії йде загострення боротьби, протистояння, розшарування суспільства. Але після виборів необхідно встановлювати внутрішньосуспільний діалог. Потрібно зрозуміти, що права не дають, права беруть», — говорить у відеозверненні Карпюк.

Українець говорить, що варто памʼятати те, що українці усвідомили на Майдані, і заставляти владу йти на діалог із суспільством.

«Молодому поколінню я хочу побажати мудрості, натхнення та творчої наснаги. І памʼятайте, ви не єдині, хто були на цій землі українській, перед вами було дуже багато великих сподвижників, національних героїв і після вас буде ще багато поколінь українців. Тому беріть у руки національний прапор і з гідністю та честю несіть його, не забувайте, що Україна — то свята земля», — сказав наприкінці відеозвернення Микола Карпюк.

  • 26 травня 2016 року суд Чечні засудив Миколу Карпюка до 22 з половиною років увʼязнення, а Станіслава Клиха до 20 років. Їх звинуватили у вбивстві російських військових у Грозному у 1994—1995 роках. Водночас сторона обвинувачення не надала жодних доказів того, що Клих і Карпюк перебували тоді в Чечні.
  • Російська влада в окупованому Криму утримує в увʼязненні 86 осіб за політичними чи релігійними мотивами. Як повідомляє правозахисна група Crimean Human Rights Group, 60 з утримуваних — кримські татари.
  • У Києві в приміщенні Інституту міжнародних відносин відкрилася виставка «Вʼязні Кремля». На ній представлені портрети незаконно затриманих і засуджених російською владою українців і кримських татар з їхніми біографічними довідками.