«Не орієнтуються у правових визначеннях». Окружний адмінсуд спростував інформацію «Схем» про обхід системи розподілу справ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

В Окружному адміністративному суді Києва спростували інформацію журналістів проєкту «Схеми» про нібито обхід процедури автоматичного розподілу справ, повідомляє пресслужба суду.

«У сюжеті журналіст посилається на чиїсь «численні скарги» з цього приводу, однак жодних підтверджень про їхнє існування не надає. Весь сюжет ґрунтується на припущеннях, роздумах, непрофесійних запитаннях та не має нічого спільного з об’єктивним дослідженням теми. Журналіст абсолютно не орієнтується у правових визначеннях і, очевидно, не розуміє понять «судова описка» та «ухвалення судових рішень», — йдеться у повідомленні.

Крім того, у суді розповіли, що під час візиту до суду ексголови Ради суддів Олега Ткачука з ним прибула особа, яку Ткачук представив як працівника держпідприємства «Інформаційні судові системи». Цій людині надали доступ до відомостей автоматизованої системи.

«При цьому вказаний працівник навіть не мав документів, які б підтверджували його особу. Після ознайомлення з відомостями жодних запитань до роботи автоматизованої системи розподілу справ у так званого представника ДП «ІСС» не виникло, як і не виникло їх згодом з боку членів Ради суддів», — зазначають у суді.

В Окружному адмінсуді назвали сюжет «Схем» «провокаційним», а поширення «перекрученої та недостовірної інформації — стандартом роботи окремих журналістів не один рік поспіль». «Старий метод — підловити суддю в коридорі, обійшовши загальноприйнятий спосіб співпраці з пресслужбою, ігнорувати необхідність надання часу для підготовки суддею відповіді на поставлені запитання, перекрутити коментарі та зробити хайпову нарізку з відеозаписів. Це все бере гору над професійними стандартами роботи ЗМІ», — підкреслили у суді.

  • Журналісти «Схем» виявили, що в Окружному адмінсуді обходять обовʼязкову процедуру автоматичного розподілу справ між суддями. Зокрема, журналісти помітили, що в суді бувають дні, коли на лікарняних або у відпустках одночасно перебувають більшість суддів. Наприклад, 17 квітня із 39 суддів 29 були на лікарняних, інші — у відпустках, відсторонені або були відсутні з «інших» причин. У той день залишився лише суддя Погрібніченко, якого й вибрав автоматичний розподіл.