Суд в Італії засудив нацгвардійця Марківа до 24 років увʼязнення

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Суд у місті Павія (Італія) засудив бійця Національної гвардії України Віталія Марківа до 24 років увʼязнення. Українця визнали винним у загибелі на Донбасі у 2014 році італійського фотографа Андреа Роккеллі та його перекладача Андрія Миронова. Про це повідомляє «Громадське».

В останньому слові Марків сказав, що є українським військовим, простим солдатом, патріотом, і додав, що завжди захищатиме Україну. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловив обурення цим вироком і заявив, що українська сторона подаватиме апеляцію.

Справа Марківа

Українця затримали в червні 2017 року в аеропорту Болоньї. Його звинуватили у вбивстві за попередньою змовою з групою осіб італійського фотографа Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова. Журналісти загинули внаслідок мінометного обстрілу 24 травня 2014 року біля підніжжя гори Карачун під Слов’янськом, на контрольованій тоді бойовиками «ДНР» території.

Італійські правоохоронці звинуватили Марківа в умисному вбивстві Роккеллі. За їхньою версією, Марків, перебуваючи на горі Карачун, передав інформацію про перебування журналістів українській армії. Захист зі свого боку наполягав на тому, що журналісти перебували в зоні війни без розпізнавальних знаків і стали жертвами перехресного вогню.

Звинувачення проти Марківа базуються на свідченнях французького журналіста Вільяма Рогелона, який був разом з Мироновим і Роккеллі біля гори Карачун під Слов’янськом і якому єдиному вдалося вижити.