Інститут нацпам’яті звернувся до поліції та ГПУ через відновлений пам’ятник Жукову в Харкові

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Інститут нацпам’яті звернувся до поліції та ГПУ через відновлений пам’ятник Жукову в Харкові

Марієнко Андрій / УНІАН

Український інститут національної пам’яті звернувся до правоохоронних органів через відновлення памʼятника радянському маршалу Георгію Жукову в Харкові. Про це повідомляє пресслужба інституту.

Інститут просить Нацполіцію перевірити обставини встановлення 11 липня у Харкові пам’ятника маршалу Жукову, відкрити кримінальне провадження, провести розслідування зазначених обставин і притягнути винних осіб до відповідальності. Також Інститут просить Генпрокуратуру звернутися до адміністративного суду із позовом до Харківської міської ради та її виконавчих органів про зобов’язання демонтувати пам’ятник, оскільки він є символом комуністичного тоталітарного режиму.

«Згідно з нормами чинного законодавства, встановлення пам’ятників або пам’ятних знаків, присвячених Георгію Жукову, на території України заборонено. Адже, відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», символами комуністичного тоталітарного режиму є: «зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені особам, які обіймали керівні посади в Комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), особам, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів». Жодних винятків зазначена норма не передбачає» , — пояснює юрист Інституту Сергій Рябенко.