Зеленський помилував українського політвʼязня Литвінова, якого передала Росія

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Володимир Зеленський помилував переданого Росією українського політвʼязня Сергія Литвінова. Про це у Facebook повідомив заступник міністра юстиції Сергій Петухов.

«Підписав наказ про негайне звільнення Сергія Литвінова з Диканівської виправної колонії», — написав міністр і додав фотографії розпоряджень свого відомства. Згідно з ним, Зеленський помилував Литвінова 11 липня.

Петухов додав, що фізичне звільнення Литвінова відбудеться, коли документи доставлять у колонію — це має відбутися найближчим часом.

Хто такий Сергій Литвінов?

Мешканець села Комишне Луганської області, якого затримали влітку 2014 року в Ростові-на-Дону. У 2016 році він був етапований у колонію в Магадані, отримавши за вироком суду в Ростові-на-Дону вісім з половиною років ув’язнення. Українця в Росії засудили за ч. 3 ст. 162 КК РФ («Розбій, вчинений з незаконним проникненням у житло, приміщення чи інше сховище або у великому розмірі»).

За даними ЗМІ, спочатку Литвінову інкримінували вбивство близько 40 людей, у тому числі дітей, зґвалтування, називали «карателем» із батальйону «Дніпро-1». 25 листопада 2015 року ці звинувачення були скасовані, пізніше Литвінова засудили нібито за викрадення авто.

У березні стало відомо, що Литвінов перебуває у Диканівській колонії № 12 у Харкові. Туди його помістили після передачі з Росії у межах україно-російської конвенції.