Bloomberg: Кремль може провести парламентську реформу для збереження Путіна при владі

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Кремль розглядає можливість проведення парламентської реформи, для того щоб президент РФ Володимир Путін залишився при владі після закінчення президентського терміну в 2024 році. Про це пише Bloomberg.

Автор статті зазначає, що відповідно до Конституції кінцем правління Путіна має стати закінчення його останнього президентського терміна у 2024 році. Хоча він і не дав публічного натяку на свої наміри, помічники і радники працюють над тим, щоб дозволити йому продовжити своє правління, яке вже є найдовшим із часів радянського диктатора Йосипа Сталіна. Збереження більшості в парламенті від правлячої партії «Єдиная Россия», необхідного для внесення змін до Конституції, може бути умовою для цього.

За словами двох джерел Bloomberg, парламентська реформа, яку продумують у Кремлі, буде полягати в тому, що частка депутатів, що обираються за партійними списками, буде знижена з 50% до 25%. Решту 75% будуть обирати в одномандатних округах.

Збереження контролю над парламентом розширить Путіну простір для маневру, зазначає Bloomberg. Потенційно це може дозволити президенту РФ зберегти владу, ставши керівником правлячої партії і премʼєр-міністром із розширеними повноваженнями, які він отримає за рахунок звуження повноважень президента.