«Індекс Біг Мака»: Курс гривні має триматися на рівні 10 грн/$

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Українська валюта продовжує залишатися однією з найбільш недооцінених у порівнянні з американським доларом згідно з «індексом Біг Мака». Відповідний рейтинг склало видання The Economist.

Гривня в порівнянні з минулорічним рейтингом піднялася з 55-ї на 51-шу позицію. Фахівці вважають її недоціненою на 61,3%. Видання пише, що Біг Мак коштує в Україні 57 грн, у той час як у США — $5,74. Таким чином, курс української валюти недооцінений на 61,3% у порівнянні з фактичним обмінним курсом 25,65 грн/$, а курс за купівельною спроможністю повинен бути на рівні 9,93 грн/$.

Варто зазначити, що останнє місце у рейтингу посідає російський рубль. Його вважають недооціненим на 64,5%. Євро вважають недооціненим на 20,3%, а британський фунт — на 28,5%. В той же час швейцарський франк показує протилежну картину: долар вважається недооціненим у порівнянні з цією валютою на 14%.

Що таке «індекс Біг Мака»?

Умовний показник паритету купівельної спроможності, який запровадив у 1986 році журнал The Economist. За основу його визначення взята вартість бутерброда McDonaldʼs завдяки двом причинам: McDonaldʼs присутній у більшості країн світу, а сам Біг Мак містить достатню кількість продовольчих компонентів (хліб, мʼясо та овочі), аби вважати його універсальним узагальненням продукту народного господарства.

Вартість Біг Мака в кожній країні залежить від обсягів випуску, ціни оренди, сировини, робочої сили та інших факторів. Цей спосіб дозволяє побачити невідповідність вартості валют у країн зі схожим рівнем доходу, тим більше під час кризи, коли дорога валюта особливо невигідна. Слабка валюта дає перевагу у витратах і цінах на продукцію.