Зеленський телефоном закликав Кличка розрахуватися з «Південмашем» за трамваї. Мер поскаржився на бюджет та якість вагонів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Володимир Зеленський телефоном закликав мера Києва Віталія Кличка розрахуватися з «Південмашем» за поставлені столиці трамваї, повідомляє пресслужба президента.

Про що йдеться?

Під час поїздки в Дніпро президент отримав від працівників заводу скаргу, що міська влада Києва не розрахувалася за поставлені місту трамваї. Після цього Зеленський одразу зателефонував Кличку. «Вони виконали замовлення, а грошей люди не отримали. До мене звертаються як до Президента, я телефоную вам», — сказав він під час розмови.

Проте найголовніше, на думку Зеленського, що «Південмашу» нібито не дають можливості брати участь у тендері на поставку трамваїв Києву. «Тобто умови прописані під постачання з-за кордону. Якщо можна, розберіться з питанням фінансів. А щодо того, як використовувати нашого вітчизняного виробника, який для нас у пріоритеті, ми з вами поспілкуємося окремо», — наголосив президент.

Що відповів Кличко?

Пізніше Кличко пояснив, що Київ закуповує трамваї як іноземного виробництва, так і вітчизняного. При цьому, за його словами, до якості вітчизняних трамваїв є питання. «З 10 львівських трамваїв половину постійно ремонтуємо. У «Татра-Юг» ми купили поки один трамвай і внесли за нього передоплату 10 млн гривень. Залишок, і підприємство про це знає, заплатимо після коригування міського бюджету, яке має відбутися на наступній сесії Київради», — повідомив Кличко.

Він також повідомив, що «Татра-Юг» виграла тендер на поставку ще 10 трамваїв, які курсуватимуть на Троєщині. «На них теж потрібно виділити кошти рішенням Київради при коригуванні бюджету», — зауважив Кличко.

Мер Києва наголосив, що ключовою вимогою тендерів на закупівлю трамваїв є низька підлога. «Це вимога сучасних норм — зручність для людей з інвалідністю. А ще два роки тому «Татра-Юг» таких трамваїв запропонувати не могла», — зазначив Кличко.