Помилуваний політвʼязень Литвинов розповів про тортури в колоніях Росії

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Помилуваний президентом Володимиром Зеленським політвʼязень Сергій Литвинов розповів, що слідчі катували його в колоніях Росії. Про це повідомляє «Громадське».

«Катували слідчі, прокурори і вищі люди, які знаходяться в Москві у Путіна. Хочу сказати, що Путін — це нехороша людина. І катували, і знущалися, і принижували, і все, що можна було. Я нічого хорошого там так і не побачив, все було боляче і жорстоко», — зазначив він.

Литвинов також подякував Зеленському за помилування, а громадськості та ЗМІ за підтримку.

Хто такий Сергій Литвинов?

Мешканець села Комишне Луганської області, якого затримали влітку 2014 року в Ростові-на-Дону. У 2016 році він був етапований у колонію в Магадані, отримавши за вироком суду в Ростові-на-Дону вісім з половиною років ув’язнення. Українця в Росії засудили за ч. 3 ст. 162 КК РФ («Розбій, вчинений з незаконним проникненням у житло, приміщення чи інше сховище або у великому розмірі»).

За даними ЗМІ, спочатку Литвинову інкримінували вбивство близько 40 людей, у тому числі дітей, зґвалтування, називали «карателем» із батальйону «Дніпро-1». 25 листопада 2015 року ці звинувачення були скасовані, пізніше Литвинова засудили нібито за викрадення авто.

У березні стало відомо, що Литвинов перебуває у Диканівській колонії № 12 у Харкові. Туди його помістили після передачі з Росії у межах україно-російської конвенції.