Трамп відмовився вводити квоти на виробництво урану в США

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Президент США Дональд Трамп відмовився встановлювати квоти на виробництво урану всередині країни. Про це повідомляють Reuters та Bloomberg з посиланням на підписаний Трампом меморандум.

У документі президент США заявив, що не згоден з висновками Міністерства торгівлі про те, що імпорт урану з-за кордону загрожує національній безпеці.

Трамп також зазначив, що вони (висновки) спричинюють «значне занепокоєння» і потребують більш глибокого вивчення питання. За його словами, на цей момент «необхідний більш повний аналіз аспектів національної безпеки щодо всього ланцюга поставок ядерного палива».

Навіщо США квоти на виробництво урану

Як зазначає Reuters, частка американського урану в паливі для цивільних ядерних реакторів у США становила, згідно з даними 2017 року, лише 7%. Інша його частина досі постачається з-за кордону. В списку основних експортерів два роки тому на першому місці перебувала Канада (25%), потім — Казахстан (24%), Австралія (20%), Росія (14%) та Узбекистан (4%).

Мінторг США почав розслідування поставок урану після звернення двох американських компаній, що займаються видобутком уранової руди — UR-Energy та Energy Fuels. У відомстві намагалися прорахувати збитки, які можуть завдати національній безпеці США поставки урану з-за кордону.

2017 року виробництво урану в США впало до історичних мінімумів. Виробництво закису-окису урану скоротилося на 38% — до 1,8 млн фунтів (816 т), причиною стали закупівлі цієї сировини в іноземних компаній. Для підтримки галузі компанії запропонували ввести квоту, яка зарезервує 25% для американських виробників, а також зобовʼязати енергокомпанії та агентства купувати американський уран.

  • Ірану з 7 липня призупинив частину зобовʼязань відповідно до Спільного всеосяжного плану дій щодо ядерної програми 2015 року і розпочав збагачення урану вище встановленого ліміту 3,67%.
  • У січні 2019 року американська компанія Westinghouse дозволила Україні використовувати технологію виробництва ядерного палива при будівництві заводу.