В Україні стартували спортивні тестування ветеранів на «Ігри нескорених — 2020»

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:
В Україні стартували спортивні тестування ветеранів на «Ігри нескорених — 2020»

Facebook / Invictus Games: Team Ukraine

Сьогодні, 13 липня, в Україні розпочинаються спортивні тестування ветеранів бойових дій, які хочуть представляти Україну на міжнародних змаганнях Invictus Games («Ігри нескорених») у 2020 році в Гаазі (Нідерланди).

Про це повідомила заступниця міністра у справах ветеранів Оксана Гаврилюк, пише «Радіо Свобода».

На тестування зареєструвались понад 200 кандидатів — ветерани і бійці Збройних сил, Національної гвардії України, а також добровольці. Тестування проходитимуть у Львові (13 липня), Одесі (20 липня) та Києві (27 липня).

Завершальним етапом стануть національні змагання, які відбудуться у Києві 8 вересня.

Гаврилюк зауважила, що цього року відбір та підготовка збірної України проходить за новими критеріями. «Основними критеріями відбору учасників до національної збірної є потреба у психологічній та фізичній реабілітації ветерана бойових дій, їхня мотивація та підтримка цінностей Ігор. Спортивний результат — лише маленький плюс при проведенні відбору», — зазначила Гаврилюк.

Ще одним нововведенням стане те, що замість національних змагань відбудуться національні ігри, учасник яких отримає «Медаль нескореного».

«Ми відмовляємось від змагань, від нагородження золотими, срібними, бронзовими медалями», — заявила заступниця міністра.

Хто саме увійде до складу національної збірної, будуть вирішувати члени відбіркової комісії, до складу якої входять реабілітологи, психологи, представники ветеранських організацій України.

  • У жовтні 2018 року в Сіднеї відбулися «Ігри нескорених». Із травмою передпліч за збірну України виступав маріупольський спортсмен Олександр Бєлобоков — він завоював дві медалі; у реєстрі учасників він значився як «ветеран ЗСУ».
  • Напередодні церемонії закриття ігор Бєлобокова звинуватили в тому, що він не брав участі в бойових діях, а отримав побутову травму. theБабель знайшов двох свідків, які бачили, як Бєлобоков травмував руки під час відпочинку на маріупольському пляжі. Сам Бєлобоков стверджує, що у травні 2014 року виконував секретне завдання під Маріуполем та отримав мінно-осколкове поранення. Його слова підтверджують дві людини — але винятково непублічно.
  • На міжнародних спортивних змаганнях серед військових ветеранів «Ігри нескорених — 2020» у Гаазі Україну представлятимуть 20 членів збірної. Відбір у збірну планують завершити до кінця жовтня.