Низький рівень цукру або стрес. ЗМІ обговорюють різні версії тремору Ангели Меркель

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Після трьох нападів тремору Ангели Меркель у німецькій пресі обговорюють різні версії можливого захворювання канцлерки — від низького рівня цукру і ранніх стадій діабету до неврологічних проблем, спричинених стресом і виснаженням. Про це пише Bloomberg.

«Чи повинна канцлер розповісти нам, як вона почувається насправді?» — з таким заголовком вийшов німецький таблоїд Bild після того, як 11 липня на офіційній церемонії з пані премʼєр-міністром Данії Метте Фредеріксен, Меркель сиділа замість того, щоб стояти.

Представники канцлерки заявили, що з Меркель усе гаразд, але політологи не задоволені таким формулюванням.

«Коротке формулювання «зі мною все гаразд» вже не працює», — заявив політолог Вільного університету в Берліні Оскар Нідермаєр. У Бундестазі йдуть розмови про те, чи не варто Меркель передати «кермо правління», не чекаючи на завершення каденції в 2021 році.

Напади тремтіння

10 липня Меркель утретє за останній місяць відчула напад тремору перед камерами журналістів. Це сталося під час зустрічі з премʼєр-міністром Фінляндії Антті Рінне біля канцелярії в Берліні.

Аналогічні епізоди сталися з 64-річною Меркель 18 і 27 червня. Перший інцидент стався в жарку погоду на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським. За словами Ангели Меркель, вона прийшла в норму тільки після того, як випила кілька склянок води. Того дня температура повітря в Берліні сягала +31 °C.

Другий епізод стався на зустрічі з президентом країни Франком-Вальтером Штайнмаєром. Журналісти помітили, що під час спільного брифінгу 64-річна Меркель раптово почала сильно тремтіти. Вона намагалася стримати тремтіння. Їй піднесли склянку води, але вона відмовилася.

Голова асоціації сімейних лікарів Німеччини Якоб Бергер заявив, що, зважаючи на повторення симптомів, канцлерці необхідне термінове медичне обстеження. Лікар, втім, виключив, що в Меркель може бути хвороба Паркінсона.

Що каже Меркель?

Після перших двох нападів Меркель взяла участь у саміті G20 в Японії. «Я почуваюся дуже добре, і немає причин для занепокоєння», — цитує її слова Bloomberg.

Канцлерка також заявляла, що не хоче залишати пост старою і хворою людиною, тому буде займатися політикою лише до тих пір, доки здоровʼя дозволить їй це робити.