В Єгипті вперше відкрили для туристів Ламану піраміду

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:
В Єгипті вперше відкрили для туристів Ламану піраміду

"Ламана" піраміда

Christopher Rose / Flickr

В Єгипті вперше відкрили для туристів одну з найдавніших пірамід — Ламану піраміду фараона Снофру, пише The Guardian.

104-метрова памʼятка розташована на південь від Каїра, в Дахшурському некрополі. Головний північний вхід у піраміду розташований на висоті 12 метрів. До нього з землі ведуть деревʼяні сходи. А потім всередину усипальниці круто спускається вузький 80-метровий камʼяний коридор висотою трохи більше метра. Далі через такі ж вузькі коридори відвідувач потрапляє в шахту, з якої можна піднятися на самий верх деревʼяними сходами.

Нещодавно завершилися роботи з реставрації піраміди: всередині були встановлені міцні деревʼяні сходи, укріплені камʼяні блоки. Внутрішні приміщення почистили, встановили систему освітлення.

Після офіційного відкриття усипальниці першими всередину змогли потрапити іноземні дипломати, запрошені міністерством у справах памʼяток старовини. Але багато з них поверталися з великими труднощами, оскільки крутий підйом у сто метрів деревʼяними сходами майже навколішки виявився під силу не всім.

Є кілька версій, чому піраміда має таку незвичну форму. За однією з них, будівельники не встигали закінчити будівництво усипальниці через раптову смерть фараона Снофру, тому їм довелося змінити градус нахилу і прискорити будівництво.

За іншою версією, спочатку піраміда була спроектована як «справжня» з крутим кутом нахилу у 54 градуси. Але вона будувалася на мʼякій, муловій глині, тому виникла проблема зі стабільністю та осіданням. Піраміду перебудували шляхом коригування кута до більш рівномірних 43 градусів.

  • На початку липня в Єгипті вперше для туристів відкрили піраміду в Ель-Лахун. Піраміда була закрита для відвідин відтоді, як виявили її вхід і велися реставраційні роботи.
  • Міністерство закордонних справ Єгипту вимагає скасувати продаж кварцитової голови фараона Тутанхамона, яку, ймовірно, викрали з єгипетського храму у 1970-х роках.