На Київщині засудили чоловіка, який шантажував нардепа Грановського і вимагав пів мільйона доларів

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Броварський суд Київської області визнав винним чоловіка, який вимагав пів мільйона доларів у народного депутата Олександра Грановського.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок суду від 19 червня 2019 року.

Підсудним у справі є Олександр Бондар, непрацюючий уродженець Харкова.

Як зазначається, за попередньою змовою з невстановленими особами цей чоловік вимагав у Грановського гроші за нерозповсюдження в ЗМІ відомостей, які він побажав зберегти в таємниці і які були незаконно отримані через злам електронної пошти, а потім сфальсифіковані.

Зокрема, повідомляється, що було створене фальшиве листування Грановського з оточенням щодо торговельного центру «Скай Молл» і Одеського припортового заводу. У травні обвинувачений направив нардепу на Whatsapp копії як реальних його листів, так і підроблених. 14 травня в готелі «Русь» зловмисник вимагав від Грановського $500 тис. за нерозголошення цього листування.

Підсудний повністю визнав свою провину в суді. Він розповів, що у 2015 році він познайомився з чоловіком на імʼя «Михайло», який разом зі своїми друзями займався зламуванням електронних поштових скриньок громадян, отримував звідти різноманітну інформацію, а потім шантажував власників цих скриньок та вимагав гроші.

За словами Бондаря, йому запропонували приєднатися до цієї групи, і він почав з нею постійно підтримувати звʼязок. Новий знайомий розповів підсудному, як можна незаконно заходити на різні електронні скриньки і отримувати з них дані, а також яке програмне забезпечення для цього потрібне.

За вказівкою Михайла Бондар почав спілкуватися з Грановським у WhatsApp і повідомив, що має копії його листування з іншими особами, які можна оприлюднити, якщо нардеп не заплатить йому. Як «доказ» Бондар продемонстрував копії електронних листів, зокрема й підроблених.

На питання, чому на зустрічі в готелі «Русь» від Грановського вимагали $500 тис., підсудний пояснив, що їм допомагала група з 5—6 осіб.

Бондаря затримали 15 травня на АЗС в м. Бровари під час отримання «кешу» від Грановського. Слідство у цій справі тривало менше місяця. У середині червня Броварський суд розглянув її по суті. Обвинувачений визнав свою провину і просив не карати його суворо.

Головуючий суддя урахував це як помʼякшувальну обставину. Врешті суд присудив Бондарю 5 років позбавлення волі, але застосував щодо нього відстрочку виконання вироку на 24 місяці.

Якщо протягом цього часу підсудний не попадеться знову правоохоронцям, вже через два роки він буде повністю вільний.