Повна фемінізація. Клімат може вбити майже всіх самців черепах у Кабо-Верде

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:
Повна фемінізація. Клімат може вбити майже всіх самців черепах у Кабо-Верде

Upendra Kanda / Flickr

Самці довгоголових морських черепах можуть зникнути з лиця землі через клімат у Кабо-Верде — головному місці їхнього розмноження. Таке припущення зробили науковці Університету Ексетера в Англії, пише Independent.

За словами дослідників, майбутня стать черепах безпосередньо залежить від температури інкубації. Тепло сприяє появі самиць, а самці за спекотної погоди гинуть.

Науковці розглянули три сценарії зміни клімату до 2100 року. За низької кількості викидів в атмосферу Землі температура підніметься на 1,8 °С, за середньої — на 2,8 °С, і за високої — на 3,4 °С.

Відповідно до 2100 року понад 99% дитинчат черепах будуть жіночої статі, а в сценаріях із високим та середнім рівнем викидів — самців не залишиться взагалі. Доктор Люсі Гоукс з Університету Ексетера зазначає, що дорослі самці черепах зможуть розмножуватися ще певний час після того, як нові самці перестануть вилуплюватися, але це триватиме недовго.

У Кабо-Верде проживає одна з найбільших популяцій довгоголових морських черепах у світі — близько 15% від загальної чисельності. Й нині вже 84% дитинчат — жіночої статі.

Науковці робили свої прогнози, ґрунтуючись на сучасній поведінці черепах. Втім, на їхню думку, тварини зможуть адаптуватися до змін клімату і, наприклад, почати відкладати яйця раніше — у більш холодну погоду.

Це вже не перше попередження про повну фемінізацію черепах. У минулорічному дослідженні, проведеному Світовим фондом природи в Австралії, зазначалося, що понад 99% зелених черепах, народжених у Великому Барʼєрному рифі — самиці.

  • Всесвітня метеорологічна організація ООН прогнозує, що 2019 рік буде одним з найспекотніших, а пʼятирічний період з 2015 до 2019 року побʼє рекорд за найвищими середніми температурами повітря за всю історію спостереження. Вчені побоюються, що висока температура стане причиною загибелі сотень і тисяч людей. Вони нагадують, що в 2003 році спека вбила 70 тисяч європейців, а торік у Німеччині померли як мінімум тисяча людей.