Вчений Алан Тюрінг, який зламав код німецької шифрувальної машини «Енігма», зʼявиться на новій банкноті в 50 фунтів

Дата:
Вчений Алан Тюрінг, який зламав код німецької шифрувальної машини «Енігма», зʼявиться на новій банкноті в 50 фунтів

Wikimedia Commons

Англійський математик і криптограф Алан Тюрінг, який у часи Другої світової війни розшифрував сигнал нацистської шифрувальної машини «Енігма», буде зображений на новій банкноті в 50 фунтів. Про це повідомив глава Банку Англії Марк Карні, передає CNN.

Карні зазначив, що кандидатуру Тюрінга обрали на засіданні спеціального комітету Банку. Крім нього, для зображення на новій банкноті розглядали також фізика Стівена Хокінга, першу в історії Англії програмістку Аду Лавлейс, рентгенографа Розалінд Франклін, фізика і математика Джеймса Максвелла.

Bank of England

«Вклад Алана Тюрінга — батька інформатики і штучного інтелекту, а також героя війни — в історію Англії був надзвичайним і новаторським», — сказав глава Центробанку.

50 фунтів з портретом Тюрінга стануть останньою паперової банкнотою — з 2021 року Банк Англії переходить на полімерні гроші. Ще у 2016 році в Англії презентували першу пластикову купюру номіналом у 5 фунтів з портретом Вінстона Черчілля. Купюри з полімерів довговічніше, не настільки схильні до забруднень і надійніше захищені, ніж паперові гроші.

Хто такий Алан Тюрінг?

Під час Другої світової війни Тюрінг працював на уряд Англії — він очолював групу, відповідальну за криптоаналіз повідомлень ВМФ Німеччини. Він розробив дешифрувальну машину Bombe, за допомогою якої вдалося зламати легендарну німецьку шифрувальну машину «Енігма».

Тьюрінг скоїв самогубство в 42 роки. Математика і відомого криптографа засудили в 1952 році за одностатеві відносини у відповідності до гомофобних законів того часу. Суд засудив вченого до хімічної кастрації, і після року «лікування» Тьюрінг отруївся ціанідом. У 2014 році він отримав посмертне королівське помилування. На його честь названа найпрестижніша нагорода в галузі інформатики — премія Тюрінга.