«Європейська солідарність» приїхала під офіс ДБР і вимагає люструвати Романа Трубу

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Сьогодні, 15 липня, представники партії «Європейська солідарність» прибули під офіс Державного бюро розслідувань (ДБР) з вимогами люструвати його директора Романа Трубу. У ДБР заявляють про політичний тиск і захоплення приміщення Бюро.

У Facebook «Європейської солідарності» заявили, що під стінами ДБР активісти та представники партії, серед яких Тетяна Чорновол, Дінара Габібуллаєва, Юрій Бірюков й інші, вимагали люструвати Трубу та припинити політично мотивовані переслідування волонтерів і добровольців, які з 2014 року воюють на Донбасі в зоні ООС.

«Люстрація директора ДБР Романа Труби — це питання національної безпеки», — йдеться в заяві партії.

У партії зазначили, що під час акції активістів «силою виштовхали» з приміщення ДБР.

Сам директор Держбюро назвав подію захопленням приміщення та розцінює це як політичний тиск.

«Захопленню приміщення ДБР задля впливу на досудове розслідування у кримінальних провадженнях, де фігурує експрезидент України, має бути надана оцінка», — йдеться в заяві.

Також у ДБР зазначили, що окремі учасники акції «вийшли за межі правового поля».

«Увірвалися до приміщення правоохоронного органу, прикриваючись депутатським мандатом, заблокували в’їзд та виїзд транспорту з ДБР, зірвали проведення зустрічі з європейськими міжнародними партнерами з питань розвитку та посилення ДБР, вимагали від директора правоохоронного органу «термінових результатів розслідування» або взагалі його скасування. Це називається політичний тиск», — наголосили у ДБР.

Також Роман Труба прокоментував ситуацію з кримінальними провадженнями, в яких фігурує колишній президент Петро Порошенко.

«ДБР стоїть на захисті національних інтересів. Провадження щодо перетину морського простору військовими кораблями України — одне з найважливіших для нас. Адже поставити крапку в цьому питанні означає захистити національні інтереси України. Гадаю, що всі учасники тих подій мають бути переконані в цьому, йти на співпрацю зі слідством, надати свідчення та разом захистити Україну. ДБР стоїть осторонь політики. Під час досудового розслідування стався витік інформації — це неприпустимо для будь-якого правоохоронного органу, а тим паче для новоствореного. За цим фактом розпочато службову перевірку. ДБР реєструє кримінальні провадження відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України, а не чиїхось політичних уподобань», — йдеться в заяві Державного бюро.