СБУ провела одну з наймасштабніших антихакерських операцій за останнє десятиліття

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Служба безпеки спільно з партнерами зі Сполучених Штатів та Великої Британї припинили діяльність потужного хакерського угрупування. Про це під час брифінгу повідомив т. в. о. голови СБУ Іван Баканов.

Спецслужбовці встановили, що учасники угруповання з 2007 року на території України організували і надавали віртуальні послуги хакерам та іншим злочинцям. Зловмисники використовували Dark Net.

СБУ встановила, що організатор угруповання — громадянин України, який ретельно приховував місце перебування свого обладнання від правоохоронців та спецслужб в усьому світі. Лише в США стосовно цього громадянина висунуто обвинувачень на 50 років увʼязнення. ФБР його розшукує близько 10 років.

На сьогодні угруповання нараховує близько десяти учасників та десятки пособників і посередників у низці країн світу, а також тисячі клієнтів.

«Вони занепокоєні тим, що у руках спеслужб опинилися сотні терабайт даних, які можуть стати доказами у сотні кримінальних справ у всьому світі. За нашими оцінками, може йтися про 40% російськомовного сегменту Dark Net», — зазначив голова СБУ.

В Україні організатору та ще одному учаснику угруповання оголошено про підозру за ч. 2 та 3 ст. 361 Кримінального кодексу (Незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (компʼютерів), систем та компʼютерних мереж) та обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Під час слідчих дій на території приватного будинку поблизу Одеси оперативники виявили дата-центр з резервним автономним джерелом електроживлення, охороною, потужними каналами доступу до інтернету, який було ретельно приховано.

«З нього вилучено майже півтори сотні серверів, на яких розміщувались тисячі хакерських ресурсів, деякі з них залишились зашифрованими, багато ресурсів були налаштовані таких чином, щоб не зберігати слідів злочинної діяльності», — повідомив т. в. о начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Микола Кулешов.

Попереднє дослідження мережевого обладнання та оцінка діапазонів ІР-адрес, що використовувались угрупованням, вказує на мінімум три автономні системи, зарезервовані за підприємствами Росії.

Також під час брифінгу Іван Баканов, відповідаючи на запитання журналістів, зазначив, що СБУ не знайшла жодної спроби втручання в парламентські вибори з боку РФ.