Neuralink Ілона Маска представив технологію вживлення в мозок ниток, які зчитують інформацію

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Нейротехнологічний стратап засновника компаній SpaceX і Tesla Ілона Маска Neuralink вперше представив технології, які винахідник розробляв із 2017 року. Про це пише Bloomberg Businessweek.

За два роки Neuralink створила кілька проривних технологій — гнучкі «нитки» для зчитування інформації з мозку, пристрій для їх автоматичної імплантації і чіп для зчитування даних, інформацію з якого можна буде передавати через USB-C. Розробки вже успішно протестували на пацюках і мавпах, а перші експерименти на людях нейробіологи планують провести в Стенфорді в другому кварталі 2020 року.

«Це може прозвучати досить дивно, але в підсумку ми досягнемо симбіозу зі штучним інтелектом. Це не буде обовʼязковою функцією, але ви зможете її вибрати, якщо захочете », — заявив Ілон Маск на пресконференції, яка відбулася ввечері у вівторок, 16 липня, в Сан-Франциско. Її транслювали наживо в YouTube.

На презентації була представлена технологія, що дозволяє зчитувати інформацію з мозку. В її основі — шість ниток товщиною 4—6 мікрометрів кожна, з десятками електродів. Спеціальний пристрій, що схожий на швейну машинку і використовує високоякісну оптику, здатний автоматично імплантувати нитки за одну хвилину, не зачіпаючи при цьому кровоносних судин.

Метою розробки Neuralink є імплантація «ниток» паралізованим людям, які дозволять їм працювати з компʼютерами і телефонами «силою думки», а також використання лазерів для їх впровадження людям без наркозу і механічного свердління отворів. У майбутньому Маск розраховує, що імпланти допоможуть людям «спілкуватися телепатично» і завантажувати в мозок незнайому іноземну мову.