Зеленський написав листа Парубію, в якому просить скликати Раду на позачергове засідання. Текст документу

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Президент Володимир Зеленський звернувся до голови Верховної Ради Андрія Парубія з проханням скликати позачергове пленарне засідання парламенту для розгляду внесених до парламенту главою держави законопроєктів.

Редакція theБабеля отримала у своє розпорядження відповідний лист глави держави.

«Прошу скликати 18 липня 2019 року позачергове пленарне засідання Верховної Ради України, до порядку денного якого включити розгляд внесених Президентом України проєктів законів України: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів»; «Про внесення зміни до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» (щодо початку роботи суду)»; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відтермінування застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України», — йдеться в листі.

На сайті Верховної Ради вже внесені два президентські законопроєкти «щодо відтермінування застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України» та проєкт закону «щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів». Однак тексти законопроєктів ще не оприлюднені.

Під час брифінгу заступник керівника Офісу президента Руслан Рябошапка пояснив, чому важливо найближчим часом проголосувати за подані Зеленським законопроєкти.

«Якщо цього не буде зроблено, то антикорупційні ініціативи першочергово будуть прийняті новим парламентом, а що стосується штрафних санкцій щодо нерозмитнення авто з іноземною реєстрацією, то нам доведеться терміново скликати нараду із колегами з МВС, Нацполіції та Мінінфраструктури й представниками громадських об’єднань і шукати інші механізми, але закон таких механізмів наразі не передбачає. Тобто це може призвести до конфліктів на дорогах, коли поліція почне застосувати санкції і вилучати авто», — сказав Рябошапка.

У свою чергу, Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) також підтримали запропоновані президентом зміни до закону «Про Вищий антикорупційний суд». І закликали парламентарів якнайшвидше проголосувати за ініціативу Володимира Зеленського.

У відомствах нагадують, що згадані зміни до закону пропонують закріпити за Вищим антикорупційним судом (ВАКС) винятково розгляд справ, які розслідують детективи бюро та прокурори САП.

«Від самого початку ми наполягали на тому, щоб новостворена судова інституція приймала до розгляду справи про топкорупцію, розслідувані Національним бюро і передані до суду Спеціалізованою прокуратурою. Саме так можна забезпечити швидке винесення вироків, якого так чекають українці. До ВАКС мають скеруватися всі справи щодо корупції, від найнижчого до топового рівня службовців та посадовців. Це — понад 3 500 кримінальних проваджень. Їхня кількість зростатиме. Це може стати непід’ємним тягарем і заблокувати роботу 38 суддів ВАКС», — йдеться в спільній заяві НАБУ та САП, оприлюдненій на сторінці САП у Facebook.

На думку НАБУ і САП, зміни дадуть змогу забезпечити ефективний судовий розгляд кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів у розумні терміни.