Зеленський вніс у Раду законопроєкт про відповідальність за незаконне збагачення. Текст закону

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради невідкладний законопроєкт (№10461) про повернення відповідальності за незаконне збагачення. Відповідний документ опублікований на сайті парламенту.

«Відсутність кримінальної відповідальності за незаконне збагачення нівелює роль системи електронного декларування у попередженні та виявленні корупції, оскільки для суб’єктів декларування відсутні правові перешкоди для декларування незаконно набутого майна. Крім того, на сьогодні декларування може бути використано для легалізації активів, набутих незаконним шляхом», — йдеться у пояснювальній записці.

Особлива увага акцентується на те, що відсутність відповідальності не дає ефективно боротися з корупцією, а це, в свою чергу, є одним з основних вимог західних партнерів і МВФ.

Законопроєкт спрямований на відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, а також на запровадження інституту стягнення в дохід держави необґрунтованих активів чиновників. Пропонується доповнити Кримінальний кодекс положенням, яке встановить ступінь відповідальності при злочині. Передбачається введення в Цивільному кодексі окремої підстави припинення права власності, визначення видів активів, які можуть визнаватися незаконними. Увага буде звертатися на майно та кошти, вартість яких у 500 разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (3094 грн).

Уточнюється обов’язок доказування у справах такої категорії. Зокрема, визначається предмет доказування для позивача, що є гарантією захисту прав осіб, проти яких можуть бути подані відповідні позови. Положеннями законопроекту в частині запровадження процедури визнання активів необґрунтованими та їх стягнення пропонується закріпити класичний стандарт доказування — «перевага доказів» (preponderance of the evidence), який закріплює принцип рівності сторін», — вказано в записці.

Розгляд справ пропонують покласти на Вищий антикорупційний суд.

«Право на звернення до суду з відповідним позовом пропонується надати Національному антикорупційному бюро України за погодженням із прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (крім справ, де відповідачем є посадові особи НАБУ та прокурори САП. У таких випадках право на звернення з відповідним позовом пропонується надати прокурорам Генеральної прокуратури України за дорученням генерального прокурора)», — зазначено у тексті.