Google повністю припинила роботу над китайським пошуковиком з цензурою

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Компанія Google офіційно припинила роботу над китайським пошуковиком Dragonfly, який передбачав цензурування згідно з китайським законодавством.

Про це повідомляє BuzzFeed.

На слуханнях у Сенаті США віцепрезидент Google із звʼязків з урядом та громадськістю Каран Бхатія підтвердив цю інформацію. «У нас немає планів по запуску пошукової системи в Китаї, ми не працюємо над таким проєктом», — сказав він, відповідаючи на запитання сенатора-республіканця Джоша Гоулі.

Зазначимо, що в Google від самого початку сумнівалися в перспективності проєкту. Пізніше з протестами виступили деякі працівники Google та активісти Amnesty Internetional.

  • У компанії Google відмовилися від роботи над проєктом у Китаї. Пошуковик був змушений закрити систему аналізу даних, яку він використовував для розробки цензурованої пошукової системи Dragonfly для китайського уряду, тому що члени команди із забезпечення конфіденційності компанії подали внутрішні скарги.
  • Dragonfly — проєкт на замовлення китайського уряду, аналог відомого пошуковика Google. У Китаї він повинен був привʼязати пошукові запити китайських користувачів до номерів їхніх особистих телефонів, що полегшить відстеження запитів окремих користувачів.