Мексиканського наркобарона Ель Чапо засудили до довічного ув’язнення

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Наркобарона Хоакіна Гусмана на прізвисько «Ель Чапо» («Коротун») суд Сполучених Штатів засудив до довічного ув’язнення. Про це повідомляє ВВС.

Під час судового засідання 62-річний Гусман заявив, що його ув’язнення в США є «психологічним та емоційним катуванням 24 години на добу». Також він сказав про те, що йому було відмовлено у справедливому судовому розгляді, і поскаржився на умови утримання у вʼязниці.

Справа Ель Чапо

Хоакін Гусман народився в 1957 році в сімʼї фермерів. Його перший повʼязаний з наркобізнесом досвід припав на час роботи на полях марихуани та опійного маку.

Потім він працював на ватажка картелю «Гвадалахара» Мігеля Анхеля Фелікса Гальярдо, відомого як Хрещений батько. Гусман відповідав за контакти з колумбійськими наркодилерами. Його карʼєра швидко пішла вгору, і в кінці 1980-х років він заснував власний картель «Сіналоа», на який припадала чверть усього наркотрафіку в США через Мексику.

Ель Чапо регулярно втікав з мексиканських вʼязниць. У 2001 році він втік із вʼязниці сурового режиму, підкупивши тюремних службовців і сховавшись у кошику для брудної білизни.

Він був на свободі, поки його не затримали в одному з готелів курорту Масатлан у 2014 році.

Гусмана звинуватили у контрабанді наркотиків, вогнепальної зброї, відмиванні коштів, змові та вбивстві.