У МЗС засудили рішення Росії про спрощення видачі російських паспортів усім мешканцям Донбасу

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Міністерство закордонних справ засудило рішення Росії розширити спрощену процедуру з видачі російських паспортів на усіх мешканців Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться в заяві українського МЗС.

«Дії російської сторони є неприхованим втручанням у внутрішні справи України як незалежної і суверенної держави, серйозною загрозою безпеці на всьому європейському континенті... На фоні зазначених дій Кремля МЗС уже підготувало на розгляд РНБО України перелік заходів для захисту національної безпеки, законних прав та інтересів громадян України відповідно до міжнародного права та законодавства України», — заявили в міністерстві.

У МЗС наголосили, що Україна не визнаватиме виданих російських паспортів та очікує таких самих дій від міжнародних партнерів.

  • 17 липня президент Росії Володимир Путін підписав указ, який дозволяє видачу російських паспортів не тільки жителям окупованого Донбасу, але й мешканцям підконтрольних Україні частин Донецької та Луганської областей.
  • В указі Путіна йдеться, що з попередньої його версії вилучаються слова про «окремі райони» Донецької та Луганської областей. Тепер отримати паспорт громадянина РФ у спрощеному порядку можуть усі, хто був зареєстрований на будь-якій частині двох зазначених областей станом на квітень 2014 року.
  • 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ, який значно спрощує видачу російських паспортів жителям окупованих територій Донбасу. Україна не визнає фейкові російські паспорти, які видаватимуть жителям окупованих українських територій, і закликає міжнародну спільноту теж не визнавати ці документи.