У Зеленського планують створити комітет з інформаційної безпеки та боротьби з пропагандою

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Команда президента Володимира Зеленського планує створити комітет, який займатиметься інформаційною безпекою та боротьбою з пропагандою.

Про це в інтервʼю theБабелю заявив радник команди президента з політичних питань, один з головних ідеологів «Слуги народу» Микита Потураєв.

«По-перше, потрібно забезпечити прозорість власності та розуміти, за які гроші ЗМІ купили. По-друге, потрібно проводити публічний щорічний економічний аудит. По-третє, повинна бути незалежна редакційна політика в новинах. Для цього ми можемо зобовʼязати компанії надавати договір з власником про його невтручання в редакційну політику», — сказав він.

Для забезпечення інформаційної безпеки він пропонує обʼєднати Нацраду і Держкомтелерадіо. На думку Потураєва, останній орган застарів і не виконує своїх функцій.

«Нацраду потрібно зробити більш незалежною — формувати її не на основі різних квот, а з допомогою незалежної конкурсної комісії. Склад Нацради потрібно збільшити на одну людину, тому що 8 членів — це можливість заблокувати будь-яке рішення. Змінивши її функції, можна буде змінити і назву, — наприклад, Національна рада зі ЗМІ», — вважає він.

Потураєв також вважає, що реформа повинна включати ухвалення нових законів про ЗМІ й аудіовізуальні послуги. За його словами, це питання національної безпеки.

Повне інтервʼю Микити Потураєва theБабеля можна прочитати тут.