Криворізький комбінат ArcelorMittal заперечив спричинення «екоциду» та натякнув на тиск на бізнес

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Гірничо-металургійний комбінат «ArcelorMittal Кривий Ріг» відповів на звинувачення Служби безпеки, яка відкрила проти підприємства провадження за статтею про «екоцид».

Там заявили, що поки не отримували жодних офіційних претензій від СБУ, і стверджують, що не забруднюють навколишнє середовище.

«Робота наших виробничих агрегатів ведеться відповідно до затверджених екологічних нормативів, без перевищення обсягу викидів забруднювальних речовин, встановлених державою. Вся дозвільна документація отримана підприємством у встановленому порядку. Всі природоохоронні заходи, які були реалізовані раніше, або ті, терміни виконання яких були перенесені для всіх підприємств ГМК України, обовʼязково проходили процедуру узгодження та візування щонайменше на трьох рівнях: міста, області, Міністерства екології та природних ресурсів України», — йдеться в заяві.

Керівництво комбінату також натякнуло, що причиною відкриття провадження можуть бути вибори та зміна влади.

«Ми сподіваємося, що підвищена увага до нашого підприємства з боку державних органів влади, різних політичних сил і порушення СБУ кримінальної справи за рідкісною статтею напередодні виборів є випадковим збігом і не свідчить про цілеспрямований вплив і тиск на бізнес. Ми сподіваємося на неупереджений розгляд справи з урахуванням повної та достовірної інформації, яку готові надати правоохоронним органам», — йдеться в заяві підприємства.

  • Служба безпеки відкрила провадження проти Криворізького гірничо-металургійного комбінату «ArcelorMittal Кривий Ріг» через імовірне забруднення навколишнього середовища.
  • Справу порушили за статтею 441 Кримінального кодексу (екоцид), оскільки діяльність посадовців комбінату могла загрожувати безпеці жителів міста.