Україна могла раніше подати позов проти Росії щодо морського права, але Порошенко довго не підписував указ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Україна була готова подати позов проти Росії за порушення Конвенції ООН з морського права ще в 2015 році, але тодішній президент Петро Порошенко підписав указ тільки в червні 2016 року.

Про це в інтервʼю ZN.ua розповіла в. о. міністра закордонних справ і головуюча української делегації в міжнародних судах Олена Зеркаль.

«Ми були готові подавати позов проти Росії ще в 2015 році, коли російська сторона чотири місяці не відповідала на нашу ноту, в якій ми перерахували всі її порушення конвенції. Але ми не могли подавати позов без указу президента [...] Відповідний указ президента вийшов тільки в червні 2016 року», — сказала вона, зазначивши, що МЗС у жовтні 2015 року надіслало в Адміністрацію президента пропозиції щодо директив про початок судового процесу.

Вона нагадала, що після затвердження директив ноту Росії надіслали в серпні 2016 року. У Міжнародний суд позов пішов у вересні.

  • У Гамбурзі 25 травня відбулося засідання Міжнародного трибуналу з морського права, який розглядав справу про захоплення українських моряків біля берегів Криму. Дії Росії були визнані незаконними, у звʼязку з чим трибунал вимагав звільнити взятих у полон у Керченській протоці українців і захоплені кораблі.
  • Росія всіляко відмовляється визнавати рішення суду.