Правозахисники закликали Зеленського скасувати закон про хімічну кастрацію педофілів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

15 правозахисних організацій України звернулися до президента України з проханням скасувати закон № 6449, який передбачає хімічну кастрацію педофілів.

Про це йдеться в заяві громадської організації «Форпост», яка є однією з підписантів звернення.

«На сьогодні та офіційна класифікація хвороб, якою ми користуємось в Україні, визначає педофілію як сексуальний потяг до дітей, неповнолітніх. Судячи з нового закону, злочинцями автоматично стають усі люди з педофілією [...]. Не кожен педофіл вчиняв злочини на сексуальному підґрунті, він може відчувати потяг, але не здійснювати ніяких дій [...]. Таким чином, ми маргіналізуємо людей із психічними розладами. Зараз, за логікою закону, якщо педофіл стоїть на обліку в психіатра, то ми автоматично маємо зараховувати його до злочинців», — заявила голова організації Олена Подолян.

За її словами, правозахисники не впевнені у дієвості зазначеного закону. Вони вважають, що «винятки з правила повинні бути проаналізовані окремо відповідними експертами».

Також правозахисники виступають проти відкритого реєстру педофілів, оскільки це може спровокувати самосуд. Відзначимо, що згідно із законом, доступ до реєстру мають лише поліція і Мінʼюст.

«У нас немає превенції, немає дієвих механізмів допомоги дітям, які страждають від сексуального насильства. Немає програм сексуального виховання, крім роботи, яку проводять неурядові організації. Ця тема табуйована в суспільстві», — зазначила Подолян.

Звернення до президента підписали Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківський інститут соціальних досліджень, Центр прав людини ZMINA, Харківська обласна фундація «Громадська альтернатива», «Центр громадянських свобод», «Правозахисна група «СІЧ», ГО «Вектор прав людини» та інші організації.