В Україні — останній день агітації кандидатами на виборах, завтра — день тиші. Що це означає?

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

У п’ятницю, 19 липня, останній день, коли законом України дозволена передвиборча агітація кандидатами на позачергових виборах до Верховної Ради. У суботу, 20 липня, наступає день тиші, коли заборонена будь-яка політична агітація.

«Кандидати в депутати мають право розпочати свою передвиборчу агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування», — йдеться в законі «Про вибори народних депутатів України».

Від 00:00 20 липня в Україні розпочнеться «день тиші» перед виборами до парламенту. Цілу добу, відповідно до закону, заборонена будь-яка агітація за кандидатів, відео- та аудіоролики, публікація соціологічних опитувань, а всю зовнішню рекламу — борди, банери, сітілайти та листівки в громадських місцях — зобовʼязані демонтувати комунальники.

У разі порушення Центральна виборча комісія виносить попередження кандидату або партії, яка його висунула, і може скасувати реєстрацію претендента.

  • 21 липня в Україні відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Вибори відбуватимуться за змішаною системою — половину нардепів обиратимуть за закритими списками, решту — на мажоритарних округах.
  • Соціологічна група «Рейтинг» оприлюднила результати фінального опитування перед позачерговими парламентськими виборами. Лідером електоральних симпатій залишається партія «Слуга народу». За неї готові проголосувати 49,5% тих, хто піде на вибори та визначився з симпатіями. До Верховної Ради також проходять «Опозиційна платформа — За життя» (10,5%), «Європейська солідарність» (7,7%), «Батьківщина» (6,9%) і «Голос» (5,9%). Партію «Сила і честь» готові підтримати 3,8%, «Опозиційний блок» — 3,1%. Ці та інші партії не долають прохідний барʼєр у 5%.