Держбюро розслідувань перевіряє причетність оточення Порошенка до втечі судді Чауса

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження через імовірну причетність оточення пʼятого президента Петра Порошенка до вивезення з країни екссудді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса.

Справа судді Чауса

  1. НАБУ порушило справу проти Миколи Чауса. Слідство встановило, що він отримав хабар $150 тис. готівкою, з яких $80 тис. сховав у дволітровій банці в районі озера Малинівка та садового товариства «Приозерне».

  2. Верховна Рада зняла недоторканність з Чауса, а Солом'янський суд дозволив його затримати.

  3. Інтерпол оголосив Чауса в розшук.

  4. Суддю Чауса затримали у столиці Молдови Кишиневі.

Про це theБабелю повідомила речниця ДБР Анжеліка Іванова.

За її словами, провадження зареєстрували після публікацій такої інформації у ЗМІ. Зараз ДБР розпочинає перевірку фактів.

Поки розслідування перебуває на початковому рівні. Жодних підозр ще не оголошували, на допити нікого не викликали.

Повідомлення про те, що суддю Чауса могла вивезти до Модови «особиста охорона Порошенка», зʼявилася 18 липня на сайті «Страна.ua». Про це розповідав колишній начальник севастопольської міліції Антон Шевцов.

  • 11 липня президент Володимир Зеленський заявив, що Молдова сприятиме екстрадиції в Україну колишнього судді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса, якого оголосили в міжнародний розшук.
  • Суддя Дніпровського райсуду Києва Микола Чаус під час Революції гідності ухвалював рішення проти учасників Автомайдану і підлягав люстрації.