Держкіно показало трейлер фільму «Заборонений» про Василя Стуса

Дата:
Держкіно показало трейлер фільму «Заборонений» про Василя Стуса

Скриншот

Державне агентство з питань кіно презентувало перший трейлер фільму «Заборонений» про українського поета та представника дисидентського руху Василя Стуса. Відео опубліковане на Facebook агентства.

У кінопрокат фільм про останні роки життя Василя Стуса вийде 5 вересня. Картину створила компанія UM-GROUP за державної підтримки, дистрибуцією стрічки займається компанія B&H Distribution.

Фільм описує останні роки життя Стуса, його боротьбу з системою і спроби опублікувати останню збірку віршів, яку він намагався передати з вʼязниці на свободу. Сума державної фінансової підтримки картини становить 19,5 млн грн, при загальній вартості виробництва 38,1 млн грн.

Режисер фільму — Роман Бровко, продюсер — Артем Денисов, авторами сценарію виступили Сергій Дзюба й Артемій Кірсанов. У головних ролях: Дмитро Ярошенко, Віталій Салій, Олег Масленніков, Євгенія Гладій, Карина Шереверова, Діана Розовлян.

Скандал з Медведчуком

Улітку 2018 року актор Геннадій Попенко, який брав участь у зйомках, заявив, що продюсери стрічки видалили частину сценарію після «дзвінка зверху». Йдеться про сцени суду, в яких фігурував ексглава Адміністрації президента Віктор Медведчук — у 1980 році він був державним адвокатом Стуса.

Фігурувала також і версія про те, що сцени попросив видалити син Стуса Дмитро. Однак у коментарі theБабелю він цю інформацію спростував. Але ситуація з начебто вилученням сцен про Медведчука викликала широкий резонанс у соцмережах. Премʼєр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству культури і Державному агентству з питань кіно зустрітися з творцями фільму про Василя Стуса та розібратися з ситуацією навколо сценарію картини.

Після того як ситуація набула розголосу, знімальна група офіційно заявила, що сцену з Віктором Медведчуком повернуть.