НАБУ проводить обшуки в інвестиційній компанії ICU у справі «Роттердам+»

Дата:
НАБУ проводить обшуки в інвестиційній компанії ICU у справі «Роттердам+»

Facebook / НАБУ

Детективи Національного антикорупційного бюро проводять обшуки в центральному офісі інвестиційної компанії ICU в Києві. Про це йдеться в заяві компанії.

Обшук проводиться в рамках кримінальної справи за фактом порушення при закупівлях за схемою «Роттердам+», відкритої у березні 2017 року стосовно посадових осіб Нацкомісії з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

«ICU сприяла правоохоронцям, в черговий раз надавши всі витребувані документи. Претензій з боку правоохоронних органів щодо даних угод в компанію не надходило», — наголошується в заяві.

Фінансова компанія ICU розпочала роботу в 2006 році. Її засновниками були ексголова НБУ Валерія Гонтарева та інвестиційний банкір Пасенюк, який згодом став фінансовим радником Петра Порошенка. З діяльністю компанії ICU повʼязано кілька скандалів, один з яких — про нібито участь у виведенні з України $1,5 млрд так званих «грошей сімʼї Януковича».

У НАБУ не розкривають деталей слідства. «Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом САП здійснюють санкціоновані обшуки в офісі фінансової групи компаній (в Києві), задіяної в реалізації так званої формули «Роттердам+», яка є предметом досудового розслідування детективів НАБУ. Попередня правова кваліфікація — ч. 2 ст. 364 КК України», — йдеться в повідомленні НАБУ.

Що за справа «Роттердам+»?

Формулу «Роттердам+» НКРЕКП почала використовувати з квітня 2016 року. Вона встановлює тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля за імпортним паритетом за останній рік. Після цього почалося підвищення цін на електроенергію — тариф в Україні був привʼязаний до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів. У березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову при впровадженні формули «Роттердам+». У жовтні 2018 року керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що українці переплатили 15 млрд грн через необґрунтоване застосування цієї формули.

14 лютого 2019 року НАБУ прийшло з обшуками до Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг у справі «Роттердам+».