Верховний суд Нідерландів визнав, що голландці на 10% відповідальні за різанину в Сребрениці

Дата:
Верховний суд Нідерландів визнав, що голландці на 10% відповідальні за різанину в Сребрениці

Mikel Oibar / Flick

Верховний суд Нідерландів залишив у силі рішення про те, що Нідерланди лише частково несуть відповідальність за 350 загиблих у різанині в місті Сребрениці в 1995 році. Тоді боснійські серби вбили 8 000 мусульман, ООН захищала Сребреницю силами голландських підрозділів.

Як повідомляє BBC, Верховний суд Нідерландів визнав, що держава несе відповідальність на рівні близько 10%. Якби голландські сили дали чоловікам-мусульманам шанс залишитися в їхньому зʼєднанні, їхній шанс вижити і не потрапити до рук сербів становив би лише 10%, тому голландська держава має нести відповідальність тільки за цю «частку збитку».

Таким чином, суд виніс остаточний вердикт у багаторічних баталіях між голландською державою і позивачами — групою родичів жертв, відомих як «матері Сребрениці». Правозахисники та сімʼї загиблих наполягали, щоб Нідерланди взяли на себе відповідальність за всі 8 000 смертей внаслідок геноциду. Апеляційний суд раніше встановив відповідальність держави на рівні 30%, а постанова Верховного суду різко скоротила цю цифру.

Що сталося в Сребрениці?

Під час Боснійської війни (1992—1995) сербська армія під командуванням генерала Ратко Младича брала участь в операції з етнічної чистки. Тисячі мусульман шукали порятунку в анклаві Сребрениці, яку ООН захищала голландськими силам і яка була оголошена «зоною безпеки», але цей район пав у липні 1995 року під час сербського наступу.

Миротворчі війська намагалися налякати нападників-сербів, стріляючи поверх голів, але фактично не чинили ніякого опору і відмовилися брати участь в нечисленних боях. За різними оцінками, у різанині в Сребрениці було вбито близько 8 000 осіб, жертв поховали у братських могилах. У 2011 році нідерландський суд поклав відповідальність за гибель мусульман на нідерландський миротворчий батальйон, оскільки військові вигнали з території бази деяких мусульман, фактично передавши їх до рук сербів.

Родичі жертв у Сребрениці подали позов проти Нідерландів, в якому вимагали визнати провину за подію і виплатити компенсацію в розмірі $4 млн. У 2017 році Апеляційний суд Нідерландів визнав часткову відповідальність своєї країни за різанину.