Захоплення британського танкера: Лондон погрожує Тегерану неприємностями, а США перекидають війська в Саудівську Аравію

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Після захоплення британського нафтового танкера Stena Impero, Лондон пригрозив серйозними наслідками, якщо судно не буде звільнено. Про це повідомив глава МЗС Великої Британії Джеремі Хант, передає SkyNews.

«Ми абсолютно чітко заявили, що, якщо ситуація найближчим часом не зміниться, вона матиме дуже серйозні наслідки», — зазначив він.

Хант уточнив, що про військове втручання поки не йдеться.

«Ми шукаємо дипломатичні шляхи виходу з ситуації», — підкреслив він.

Сполучені Штати, на відміну від Великої Британії, мають намір розмістити на території Саудівської Аравії близько 500 військових. Представники Центрального військового командування США стверджують, що мета кроку — «захистити від загроз інтереси і військові сили США в регіоні».

Найімовірніше військових буде розміщено на базі ВПС імені принца Султана на схід від Ер-Ріяда.

  • В Ормузькій протоці патруль Корпусу вартових ісламської революції затримав британський нафтовий танкер Stena Impero з 23 членами екіпажу.
  • 12 травня і 13 червня невідомі в Оманській затоці атакували два нафтові танкери — Kokuka Courageous і Front Altair, що належать японській та норвезькій компаніям. Держдеп США звинуватив у нападі Тегеран, заявивши, що на кораблі було здійснено торпедну атаку. Іран спростував причетність до нападу.
  • Пізніше Центральне військове командування США опублікувало фотознімки, на яких патрульний катер іранського Корпусу вартових ісламської революції підпливає до танкера Kokuka Courageous, а його моряки знімають нерозірвану міну.
  • Американські військові збиватимуть усі іранські безпілотники, які заблизько підходитимуть до кораблів США в Ормузькій протоці.