Із виборчих перегонів зійшли 136 кандидатів-мажоритарників. Серед них — 27 клонів

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

З парламентських перегонів на мажоритарних округах вибули 136 кандидатів, або 4,22% від початкової кількості претендентів. При цьому 27 з них були клонами на 17 округах.

Про це повідомляє рух «Чесно».

Серед тих, хто вибув, найбільше самовисуванців — 93, також зійшли з перегонів 43 висуванці від партій.

Сhesno.org

За даними руху, 129 кандидатів самостійно написали звернення із заявою про відмову балотуватися, реєстрацію 7 кандидатів скасували примусово — троє вибули за зверненням партії, ще троє порушили вимогу ст. 9 закону «Про вибори народних депутатів». Ще один кандидат висувався у кількох мажоритарних округах.

Зокрема, за статтею 9 вибули такі кандидати, як Клюєв Андрій Петрович (Ліберальна партія України, округ № 169) та Шарак Олег Миколайович (самовисуванець, округ № 217).

Щодо партій, то реєстрацію як кандидатів скасували Коваль Людмила Іванівна («Сила і честь»), Огньов Дмитро Володимирович (партія «Голос»), Слободяник Олексій Вадимович («Європейська солідарність»).

У «Чесно» також зазначають, що в декількох округах хотів балотуватися самовисуванець і клон Гончаренко Сергій Олександрович зі 137-го округу на Одещині.

Найбільше кандидатів скасували свою реєстрацію в округах № 92 на Київщині — 24% (5 кандидатів), № 78 — Запорізька область — 23% (3 кандидати), № 36 — Дніпропетровська область (4 кандидати).

Сhesno.org

Найбільше клонів вибуло на Київщині в окрузі № 92, а також в Одесі, в окрузі з найбільшою кількістю кандидатів — № 133. Зокрема, на 133 окрузі в Київському районі Одеси реєстрацію скасували три кандидати з прізвищем Баранський — вони були клонами депутата міської ради від «Опозиційної платформи — За життя».

Сhesno.org

Загалом було скасовано реєстрацію кандидатів на 86 округах. Всього на даний момент у мажоритарних округах балотується 3 084 кандидати.

  • 21 липня в Україні відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Вибори відбуватимуться за змішаною системою — половину нардепів обиратимуть за закритими списками, решту — на мажоритарних округах.
  • У «день тиші", 20 липня, спостерігачі Комітету виборців України зафіксували масові порушення виборчого законодавства. Факти незаконної агітації кандидатів у депутати виявили, зокрема, в Закарпатській, Запорізькій, Херсонській, Кіровоградській, Донецькій, Одеській, Черкаській, Миколаївській, Чернігівській областях. Водночас поліція Києва розслідує 38 кримінальних проваджень щодо порушення виборчого процесу.
  • На початку липня ЦВК скасувала рішення про реєстрацію колишнього голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Клюєва та відеоблогера Анатолія Шарія кандидатами у депутати Верховної Ради.