Twitter заблокував кілька іранських новинних агентств через «переслідування бахаїв». Журналісти повʼязують це з захопленням танкера

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Twitter заблокував кілька іранських новинних агентств, які, ймовірно, переслідують та цькують вірян релігії бахаї.

Як пише BBC, заблокованими були акаунти державних IRNA і Mehr, а також «Клубу молодих журналістів» (YJC) від телекомпанії IRIB.

В Ірані заборонена релігія бахаї. Правозахисники зазначають, що бахаї мають обмежений доступ до освіти і їм заборонено вступати до університетів. Студентів-бахаїв виключають, якщо зʼясовують їхню релігійну приналежність. Послідовників релігії часто садять у вʼязницю і піддають тортурам. Кілька сотень бахаїв у 1980-х було вбито.

Новинні агентства заявили, що блокування повʼязане з тим, що вони висвітлювали захоплення британського танкера у Перській затоці.

У YJC назвали блокування їхнього акаунту «тиском британської сторони на соцмережу». У Mehr також повʼязали блокування із захопленням нафтового танкера Корпусом вартових ісламської революції.

  • 19 червня в Ормузькій протоці патруль Корпусу вартових ісламської революції затримав британський нафтовий танкер Stena Impero з 23 членами екіпажу.
  • Пізніше Лондон пригрозив серйозними наслідками, якщо судно не буде звільнене. Сполучені Штати заявили про перекидання на територію Саудівської Аравії близько 500 військових. Представники Центрального військового командування США стверджують, що мета кроку — «захистити від загроз інтереси і військові сили США в регіоні».