Українці у Канаді готуються бойкотувати монреальський оркестр через російських музикантів

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Українських канадців та усіх небайдужих до прав людини закликають бойкотувати Симфонічний оркестр Монреаля через запрошення двох російських музикантів, які публічно підтримали анексію Криму.

Про це заявив президент відділу Конгресу українців Канади (КУК) у провінції Квебек Михайло Швець, повідомляє Укрінформ.

Йдеться про російського піаніста Дениса Мацуєва та диригента Валерія Гергієва, яких запросили виступити у Канаді цього року.

«Рішення Симфонічного оркестру Монреаля запросити прихильників російської війни проти України ображає близькі канадцям цінності свободи, демократії й прав людини. Ми закликаємо усіх канадців, для яких ці цінності щось важать, бойкотувати оркестр, доки запрошення Мацуєву та Гергієву не буде відкликано», — сказав Швець.

У звʼязку з цим КУК закликав членів української громади та усіх канадців бойкотувати Симфонічний оркестр Монреаля та повернути вже куплені квитки.

Зазначено, що Валерій Гергієв є художнім керівником Державного академічного Маріїнського театру в Санкт-Петербурзі. Денис Мацуєв — народний артист Росії, який виступав під час закриття зимових Олімпійських ігор у Сочі. У 2014 році обидва музиканти підписали лист «Діячі культури Росії — на підтримку позиції президента щодо України та Криму», в якому висловлювалося схвалення незаконної анексії півострова.

Фінансову підтримку Мацуєву в Канаді надає родинний фонд Ларі та Кукі Россі. Ларі Россі є одним із найбагатших людей Канади та засновником мережі дешевих магазинів Dollarama.

  • У жовтні 2018 року у Нью-Йорку активісти пікетували концертний зал Карнеґі-хол у звʼязку з виступом російського диригента Валерія Гергієва.
  • У вересні 2017 року Міністерство культури України оприлюднило «чорний список» з понад сотні прізвищ діячів культури, які можуть становити загрозу для національної безпеки держави. З того часу цей список постійно поповнюється. До нього, зокрема, потрапили Валерій Гергієв і Денис Мацуєв.