Індія успішно запустила другу експедицію на Місяць

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Індія успішно запустила другу місячну місію, через тиждень після того, як змушена була зупинити запланований запуск через технічні проблеми. Про це повідомляє ВВС.

Експедицію Chandrayaan-2 запустили в понеділок із космічної станції Шріхарікота. Влада Індії сподівається, що місія вартістю в $150 млн стане першою, яка приземлиться на південний полюс Місяця.

Попередній запуск місії 15 липня відклали через технічну помилку у системі ракети-носія. Індійські ЗМІ повідомили, що причиною скасування запуску став витік з балона з гелієвим газом у кріогенному двигуні ракети. Паливо з ракети злили і вчені усунули недолік.

Місія складається з орбітального апарату, посадкового модуля Vikram та маленького місяцеходу Pragyan вагою близько 20 кг. Посадку на поверхню Місяць планують здійснити 7 вересня на високій рівнині між двома місячними кратерами — Манціні С та Сімпелій N, розташованих поблизу південного полюса Місяця.

Перша місячна місія космічного агентства Індії в 2008 році Chandrayaan-1 не приземлилася на поверхні Місяця, але вона виконала перший і найбільш докладний пошук води на супутнику Землі за допомогою радарів. Очікують, що Chandrayaan-2 спробує приземлитися біля маловивченого південного полюса Місяця.

Місія сфокусується на поверхні Місяця, у тому числі на пошуках води і мінералів та вимірі місячних землетрусів. Для цієї місії Індія використовує свою найпотужнішу ракету — ракету-носій Geosynchronous Mark III. Вона важить 640 тонн і сягає 44 метрів заввишки.