«Я сам родом із Кривого Рогу. Там проблема онкології не оминула жодну сімʼю». Баканов прокоментував обшуки на «АрселорМіттал»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Виконуючий обовʼязки голови СБУ Іван Баканов прокоментував обшуки на гірничо-металургійному комбінаті «АрселорМіттал Кривий Ріг» и заявив, що вони проходили у рамках кримінальної справи про екоцид після багаторазових звернень працівників заводу.

Про це він розповів на пресконференції.

За його словами, була отримана інформація про загрозу життю і здоровʼю громадян, яку спричинили грубі порушення, зокрема щодо дотримання норм радіаційної безпеки.

За словами Баканова, «АрселорМіттал» озвучив три тези: що СБУ вела обшуки до ночі; що СБУ заморозила інвестиції в розмірі $150 млн і мала намір заарештувати та вивезти обладнання як речовий доказ; а також, що спецслужба незабаром прийде і на інші підприємства.

«Я родом з Кривого Рогу і добре знаю, яка ситуація з повітрям у нашому місті. Сімʼї не обходить питання онкології. Ця проблема не обійшла і мою сімʼю, тому коли хтось говорить, що він багато робить для поліпшення екологічної ситуації, просто мурашки біжать по спині. Є багато заявників, які вказують на численні порушення з боку «АрселорМіттал», — сказав Баканов.

Він заявив, що всі обшуки відбувалися коректно, оскільки СБУ була дана команда «не кошмарити бізнес». Спецслужба не заарештовувала рахунки і не вилучала обладнання, а всі звинувачення з боку підприємства, за словами Баканова, є маніпуляціями.

Він також звинуватив «АрселорМіттал» у недбалому використанні інвестицій «ЛакшміМіттал».

«Я впевнений, що «ЛакшміМіттал», який є потужним міжнародним інвестором, намагаючись здійснити цю інвестицію... не планував зробити нічого поганого. Але той менеджмент, який працює на підприємстві, недбало ставився до своїх обовʼязків. Він повинен відповісти та понести принаймні дисциплінарне покарання», — сказав Баканов, додавши, що покарання буде не адміністративним.

  • 21 липня працівники Служби безпеки України провели обшуки на гірничо-металургійному комбінаті «АрселорМіттал Кривий Ріг». Один із топменеджерів компанії розповів, що правоохоронці вилучили частину ділових паперів, технічну документацію, інформацію з бухгалтерії, а також договори з підрядниками.
  • 17 серпня СБУ порушила проти керівництва «АрселорМіттал» кримінальне провадження за порушення норм екологічної безпеки. У компанії звинувачення відкидають і натякнули на тиск, що здійснювався напередодні виборів.