До Малі вперше вирушили українські миротворці. Їх усього пʼятеро

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Україна вперше відправила місію миротворців в африканську Республіку Малі. У складі багатопрофільної інтегрованої місії ООН буде поки пʼять українських фахівців.

Про це повідомив заступник начальника Головного управління військової співпраці та миротворчих операцій Генштабу Валентин Левчик, пише «АрміяІнформ».

Він не вказав, які саме завдання будуть виконувати українці, але зазначив, що зараз «61 представник українського національного персоналу виконує завдання місій ООН, НАТО та спільних миротворчих сил».

За словами Левчика, 12 осіб виконують завдання в Конго, 2 людини в Косово, у Південному Судані — 4, Абʼєї (межа Північного і Південного Судану) — 6, на Кіпрі — 1, в Афганістані — 21, у зоні безпеки Придністровського регіону Молдови — 10.

Що відбувається в Малі?

У Малі з 2012 року триває війна між підрозділами сепаратистів, ісламістськими бойовиками та французьким контингентом, який підтримує уряд країни. Зараз у Малі близько 12 тисяч миротворців ООН. Їхнє завдання — забезпечувати стабільність і відбивати напади на основні населені пункти, а також допомагати вести діалог між урядом і північними територіями, де діють ісламісти.

  • У січні Петро Порошенко підписав указ про направлення в Республіку Малі військовослужбовців Збройних сил для участі України в багатопрофільній інтегрованої місії ООН зі стабілізації. Згідно з указом, у країну відправлять 20 українців.