Новим премʼєр-міністром Великої Британії обрали Бориса Джонсона

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Новим премʼєр-міністром Великої Британії обрали Бориса Джонсона. Офіційно він обійме посаду 24 липня. Про це повідомляє ВВС.

На посаду також претендував чинний глава МЗС Джеремі Гант. Досі посаду обіймала Тереза Мей.

За кандидатуру Джонсона проголосували більш ніж 92 тисяч зі 160 тисяч членів Консервативної партії. З урахуванням явки, його підтримали 66% виборців, які взяли участь у голосуванні. За кандидатуру Ганта проголосували понад 46 тисяч виборців. У голосуванні взяли участь більш ніж 87% членів Консервативної партії.

Президент України Володимир Зеленський уже привітав Джонсона з перемогою.

«Щиро вітаю Бориса Джонсона з обранням премʼєр-міністром Великої Британії! Бажаю йому успіхів на новій посаді. Я з нетерпінням чекаю на нашу першу зустріч і зберігаю рішучість розбудовувати взаємини між Україною та Великою Британією», — написав Зеленський у Twitter.

  • Борис Джонсон пішов у відставку з посади міністра закордонних справ рік тому через незгоду зі стратегією Терези Мей щодо Brexit. Він неодноразово обіцяв вивести Британію з ЄС 31 жовтня з угодою чи без неї.
  • Раніше Борис Джонсон заявив, що в разі його обрання він не має наміру платити Євросоюзу відступні за Brexit, поки не добʼється від організації прийнятних умов.