Князєв: Журналіст Шеремет повинен був підписати документи про створення в Україні благодійного фонду 21 липня, але загинув за день до цього

Дата:
Князєв: Журналіст Шеремет повинен був підписати документи про створення в Україні благодійного фонду 21 липня, але загинув за день до цього

Okras / Wikipedia

У 2016 році журналіст Павло Шеремет планував організувати в Україні благодійний фонд з дотримання прав людини в державі та ЗМІ. Про це заявив глава Національної поліції Сергій Князєв, виступаючи зі звітом з розслідування вбивства Шеремета в Офісі президента.

За його словами, українські правоохоронці надіслали клопотання про надання міжнародної правової допомоги до 15 країн. «Тривають процесуальні дії зі встановлення мети вʼїзду, супроводу, зустрічей, фінансових активів, діяльності, можливих конфліктів Павла Шеремета за кордоном», — розповів Князєв.

Він додав, що від «компетентних органів 9 країн — Бельгії, Швеції, Білорусі, Нідерландів, Молдови, Латвії, Литви, Киргизії і Туреччини — вже отримані матеріали виконаних клопотань».

«У матеріалах з Литовської республіки йдеться, що в листопаді 2015 року у Вільнюсі був створений благодійний фонд «Солідарні медіа», директором якого був Шеремет. Допитані жителі Вільнюса дали свідчення, що Шеремет мав намір зареєструвати Фонд сприяння дотриманню прав людини в Україні та ЗМІ. Фінансові документи він планував підписати 21 липня 2016 року але за день до цього загинув», — додав глава Нацполіції.

  • 20 липня у третю річницю загибелі Шеремета президент Володимир Зеленський доручив 23 липня зібрати правоохоронні органи для звіту щодо розслідування справи про вбивство журналіста.
  • 20 липня 2016 року в Києві було вбито журналіста Павла Шеремета, його автомобіль підірвали в центрі міста о 07:45. За три роки після загибелі Шеремета справу так і не розкрили. Дружина журналіста Павла Шеремета, власниця «Української правди» Олена Притула подавала скаргу на бездіяльність Генеральної прокуратури у розслідуванні вбивства її чоловіка.